Blogikirjoitukset

VJM-Magazinen blogi – kuvien maailma haltuun sanojen avulla.

Good bye myyrän elämä!

Maija Saari (16.03.2010)

Silmät vuotavat vettä, mutta tipat ovat onnen kyyneleitä. Kaunis kevätaurinkoinen päivä aukaisee hiljalleen silmät, jotka olivat miltei jo surkastuneet synkintä keskiaikaa muistuttaneen sydäntalven aikana. Tappi- ja sauvasolut jumppaavat kovalla sykkeellä, kun katse tähystää kevätjäällä. Valkoinen kenttä jatkuu tästä silmänkantamattomiin. Merenkurkussa 20 kilometrin päässä ryskää jäänmurtaja, mutta se ei näy rantaan.

Aurinko luo puitteet täydelliselle lomasäälle ja ihanalle kuvauskelille. Suljinaikaa saa hyvällä syyllä hilata hurjiin lukemiin, koska valoa riittää ja laaja lumikenttä heijastaa. Kirkkaus on kovempaa luokkaa kuin kesäpäivänä.

Lenkillä mukana olevilla koirilla, Bimbolla ja Eetulla, riittää virtaa. Niitä on mielekästä kuvata, koska äärilyhyt suljinaika pysäyttää karvatassujen villitkin muuvssit. Rottweiler-Eetun musta turkki tosin haastaa kuvaajan. Näin kirkas valo luo vahvan kontrastin mustalle turkille. Kuvissa Eetusta ei erotu juurikaan eri sävyjä. Valöörin keskinkertainen toisentaminen on ehkä myös digitaalikameran vika. Olen kuullut, että juuri varjojen ja tummien sävyjen erottamisen saralla on digikameroissa vielä kehittämistä.

Muutoin digikamera on vakiinnuttanut asemansa yleiskamerana. Vielä vuonna 2000 kokeneet lehtikuvaajat parjasivat digikameraa ja siihen oli syynsä: digitaaliset tallennusformaatit olivat yhtä pikselituhnua, ja liikettä oli haastava kuvata, koska tarkennus otti aikansa. Paikallislehti käytti vielä pimiötä, jossa päätoimittaja kehitti filmikuvia kaksi päivää myöhemmin ilmestyvään lehteen.

Nykyiset digitaalikameroiden kennojen takaama kuvanlaatu vastaa mainiosti aikarajoiltaan vauhdittuneeseen kustannuspaineeseen.  Kuvaushetki jäällä tuntuu uskomattomalta etenkin, kun huomioi, että digikamerassa toimivaa CCD-kennoa on kehitetty jo vuodesta 1969 lähtien.

Uusimmat

Juha Mäkinen (7.04.2010)

Selailin taannoin Tampereen kaupunginkirjaston sarjakuvahyllyn ranskankielistä osiota. Otin selailtavakseni Jean-Christophe Chauzyn albumin...

Tatu Blomqvist (29.03.2010)

Tai eipä oikeastaan. Onnella tuskin oli osuutta asiassa kun visuaalisen journalismin opiskelija Maija Tammi äänestettiin viime...

Anne Teräväinen (26.03.2010)

1990-luvulta tuttu eurodance-tyylinen discojumputus uppoaa ja saa suomalaiset bilettäjät vieläkin tanssimaan. DJ:t ja bailaajat...

Tatu Blomqvist (18.03.2010)

Digikameralla on niin helppoa kuvata. Digikameroiden takia kuvia on nykyään liikaa. Digikameran kuvia ei pääse kehittäm...

Hanna Leppänen (14.03.2010)

Ihmisen ja eläimen välille syntyvää yhteyttä on vaikea selittää. Varsinkin koiran ja ihmisen välinen yst...

Info

VJM Magazine on Tampereen yliopiston visuaalisen journalismin maisteriopiskelijoiden verkkojulkaisu. Opinnot sisältävät erilaisia journalistisen kuvauksen lajeja, ja perinteisen valokuvan lisäksi koulutuksen keskeisiä painopisteitä ovat verkkojulkaiseminen ja ulkoasusuunnittelu.

Madrid-Tampere Express

Madrid-Tampere Express (MTE) on kahden yliopiston hanke, jossa tehdään journalismia mobiililaitteilla. Hankkeen osapuolina ovat Tampereen yliopiston tiedotusopin laitos ja Madridin Rey Juan Carlos University (URJC).