Blogikirjoitukset

VJM-Magazinen blogi – kuvien maailma haltuun sanojen avulla.

Näytä kuva!

Tatu Blomqvist (18.03.2010)

Digikameralla on niin helppoa kuvata. Digikameroiden takia kuvia on nykyään liikaa. Digikameran kuvia ei pääse kehittämään käsin. Digikameralla kuvaamisesta puuttuu fiilis. Monen mielestä digitaalinen valokuvaus ei ole vakavan harrastajan arvolle sopivaa, ja usein vasta lehtityön nopeatempoisuus kelpaa argumentiksi filmikameran hylkäämiselle.

Digitaalitekniikka on kuitenkin tehnyt kamerasta aivan uudella tavalla sosiaalisen välineen. Filmikameralla minä otin kuvan sinusta, ja mikäli tapasimme sattumalta, jäi suhde melko varmasti aika yksipuoliseksi. Minä sain kuvan, ehkä rahaa ja jopa jonkin palkinnon. Jos en lähettänyt kuvaa jälkeenpäin postissa, et päässyt ulkomaille katsomaan kuvaa galleriassa tai sinulla ei ollut sähköpostiosoitetta, sait tyytyä muistoon mukavasta hetkestä.

Intialaisessa maalaiskylässä lähes kaikki haluavat valokuvan lapsestaan. Kuvaajalla on vaikeuksia selittää, että nopeasti laskeva aurinko ei valitettavasti anna valoa koko kylän kuvaamiseksi. Ulkomaisen valokuvaajan saapuminen, teen tarjoaminen ja lapsen asettelu kauniisti keskelle kuvaa ovat kuitenkin ymmärrettävästi tärkeitä hetkiä erityisesti kastittomille joilta on perinteisesti evätty pääsy lähes kaikkiin yhteisön juhliin ja tapaamisiin. Kännykkäkameroiden ja käsilaukkupokkareiden täyttämässä Suomessa on usein vaikea muistaa, että valokuvaajan saapuminen pitäjään oli joskus täälläkin merkittävä tapahtuma. Moni ei ole koskaan nähnyt valokuvaa itsestään. Kaikki eivät tosiaankaan ole Facebookissa.

Digitaalikamera on loistava laite ennen kaikkea näyttönsä vuoksi. Bileissä valokuvaaminen on oma ohjelmanumeronsa kun kuville voi nauraa heti, kameran kiertäessä kädestä käteen. Sama juttu Intian maaseudulla. Moni, varsinkin nuorempi kyläläinen, juoksee katsomaan kameran näyttöä jo ennen kuin kuvaaja on ehtinyt painaa laukaisinta. Lukutaidottomalle, yhteiskunnan hylkäämälle kyläläiselle mahdollisuus nähdä itsensä ja lapsensa kameran näytöltä on asia josta kuulemma puhutaan vielä pitkään. Ei onnistunut filmijärkkärillä.

Uusimmat

Juha Mäkinen (7.04.2010)

Selailin taannoin Tampereen kaupunginkirjaston sarjakuvahyllyn ranskankielistä osiota. Otin selailtavakseni Jean-Christophe Chauzyn albumin...

Tatu Blomqvist (29.03.2010)

Tai eipä oikeastaan. Onnella tuskin oli osuutta asiassa kun visuaalisen journalismin opiskelija Maija Tammi äänestettiin viime...

Anne Teräväinen (26.03.2010)

1990-luvulta tuttu eurodance-tyylinen discojumputus uppoaa ja saa suomalaiset bilettäjät vieläkin tanssimaan. DJ:t ja bailaajat...

Maija Saari (16.03.2010)

Silmät vuotavat vettä, mutta tipat ovat onnen kyyneleitä. Kaunis kevätaurinkoinen päivä aukaisee hiljalleen silm...

Hanna Leppänen (14.03.2010)

Ihmisen ja eläimen välille syntyvää yhteyttä on vaikea selittää. Varsinkin koiran ja ihmisen välinen yst...

Info

VJM Magazine on Tampereen yliopiston visuaalisen journalismin maisteriopiskelijoiden verkkojulkaisu. Opinnot sisältävät erilaisia journalistisen kuvauksen lajeja, ja perinteisen valokuvan lisäksi koulutuksen keskeisiä painopisteitä ovat verkkojulkaiseminen ja ulkoasusuunnittelu.

Madrid-Tampere Express

Madrid-Tampere Express (MTE) on kahden yliopiston hanke, jossa tehdään journalismia mobiililaitteilla. Hankkeen osapuolina ovat Tampereen yliopiston tiedotusopin laitos ja Madridin Rey Juan Carlos University (URJC).