Blogikirjoitukset

VJM-Magazinen blogi – kuvien maailma haltuun sanojen avulla.

Onnea Maija!

Tatu Blomqvist (29.03.2010)

Tai eipä oikeastaan. Onnella tuskin oli osuutta asiassa kun visuaalisen journalismin opiskelija Maija Tammi äänestettiin viime perjantaina yleisön suosikiksi Vuoden lehtikuvaaja -kisassa.

Kilpailun tuomaristo oli koottu sekä koti- että ulkomaisista dokumentaarisen kuvan ammattilaisista ja tutkijoista. Raadin jäsenten kerääminen ulkomailta on järkevää, sillä sekä uutisaiheet että kuvaajat ovat heille vähemmän tuttuja kuin suomalaisille kollegoilleen. On kuitenkin helppo arvailla että tuomariston pienen koon vuoksi yksittäisten tuomareiden henkilökohtaiset mieltymykset painavat lopullisessa valinnassa paljon. Joka vuosi palkittujen joukossa tuntuu olevan joku jonka kuvallinen ilmaisu on vähintäänkin melko lähellä jonkun tuomariston jäsenen omaa tuotantoa. Tämä on tietysti ihan sallittua. Totta kai makuasiat vaikuttavat, ja niiden kuuluukin vaikuttaa.

Yleisön suosikin titteli on kuitenkin erityisen merkittävä saavutus juuri lehtikuvan kohdalla. Journalistisen valokuvauksen erottaa taidekuvasta ennen kaikkea sen tavoite palvella laajaa yleisöä, julkaistiin se sitten sanoma- tai aikakauslehdissä, gallerioissa tai verkossa. Journalistinen valokuva kertoo omasta ajastaan ja parhaimmillaan kykenee seisomaan omilla jaloillaan myös ilman tekstiä. Yleisön suosikki ei ole miellyttänyt vain tänä vuonna raadissa istuneita tuomareita, vaan on selvästi vaikuttanut laajaan lukijakuntaan. Juuri tästä kuvajournalismissa on kyse.

Kuva: Maija Tammi (kuva oli osa Vuoden lehtikuvaaja -kilpailusarjaa)

Uusimmat

Juha Mäkinen (7.04.2010)

Selailin taannoin Tampereen kaupunginkirjaston sarjakuvahyllyn ranskankielistä osiota. Otin selailtavakseni Jean-Christophe Chauzyn albumin...

Anne Teräväinen (26.03.2010)

1990-luvulta tuttu eurodance-tyylinen discojumputus uppoaa ja saa suomalaiset bilettäjät vieläkin tanssimaan. DJ:t ja bailaajat...

Tatu Blomqvist (18.03.2010)

Digikameralla on niin helppoa kuvata. Digikameroiden takia kuvia on nykyään liikaa. Digikameran kuvia ei pääse kehittäm...

Maija Saari (16.03.2010)

Silmät vuotavat vettä, mutta tipat ovat onnen kyyneleitä. Kaunis kevätaurinkoinen päivä aukaisee hiljalleen silm...

Hanna Leppänen (14.03.2010)

Ihmisen ja eläimen välille syntyvää yhteyttä on vaikea selittää. Varsinkin koiran ja ihmisen välinen yst...

Info

VJM Magazine on Tampereen yliopiston visuaalisen journalismin maisteriopiskelijoiden verkkojulkaisu. Opinnot sisältävät erilaisia journalistisen kuvauksen lajeja, ja perinteisen valokuvan lisäksi koulutuksen keskeisiä painopisteitä ovat verkkojulkaiseminen ja ulkoasusuunnittelu.

Madrid-Tampere Express

Madrid-Tampere Express (MTE) on kahden yliopiston hanke, jossa tehdään journalismia mobiililaitteilla. Hankkeen osapuolina ovat Tampereen yliopiston tiedotusopin laitos ja Madridin Rey Juan Carlos University (URJC).