Blogit

Täydellisen tarinan kertomisesta

Mirva Helenius - 27.01.2011 - 12:35

Miksi kuvaan? Taustani on sanojen sommittelussa, tekstien tekemisessä, ja matkallani kohti visuaalista viestintää olen usein miettinyt, miksi tahdon myös painaa kameran nappia. Journalistina tahdon kertoa tarinoita. Mutta miksi sitä ei voi tehdä tekstillä, mihin minä kuvaa tarvitsen?

Sanonnan mukaan hyvä kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Minulle tuo ajatus on vieras ja vähän vastenmielinen, sillä kuva ja sanahan ovat samalla puolella pelaavia tasavertaisia kumppaneita. Niiden asettaminen toisiaan vastaan on melkein mahdotonta ja täysin turhaa.

Yllä olevan kuvan otin viime toukokuussa Dar es Salaamissa, Tansaniassa. Siinä kehitysyhteistyöhankkeen vapaaehtoinen on palannut köyhien nuorten parista yöpaikkaansa, ja huuhtoo nyt pitkän päivän pölyjä hostellin altaaseen. Jos kuulisit vain kuvatekstin, saisitko kiinni tunteesta? Ilman tekstiä taas tarinasta tulisi nurinkurinen.

Tämä kuva tiivistääkin jotain tärkeää sekä itsestäni kuvajournalistina että siitä, mitä valokuva minulle merkitsee. Teksti kertoo taustoja, kuva taas näyttää ihmisen ja ilmeen, olon ja onnen. Kuvan ja sanan liitosta syntyy täydellinen tarina.
 

Muut kirjoitukset

Sunnuntaina Suomessa itkettiin. Valta vaihtui, ja kepulaisia suretti varmasti eniten. Monille oli pettymys se, mitä muut - varsinkin tietty 19 prosenttia kansasta - päättivät.

Jotkut jaksavat nahistella heti aamusta. Ghanalaisilla katulapsilla on kuin maailmanluokan parisuhdekriisi meneillään. En ymmärtänyt kähinästä sanaakaan, mutta lasten aikuismaista vihoittelua oli jännittävä seurata. Mistä on kyse?

Halusin fiilistellä viime kesää. Se oli kumma, poikkeava ja epätavallinen. Tropiikin kuumuus ja kosteus valtasi kaupunkini. Sisätiloissa lämpö oli melkein sietämätöntä. Parvekkeen ovi oli auki kolme viikkoa putkeen.

"Noo jos vaikka kuin Teneriffalla? Vai röökit suis Suomen Kaliforniassa?
"Särkät. Härskiintyneet uima-asut ja tietty Pete ,Frits ja ..."
"Läänipukki Luis. Sterkoissa merisää, päässä ylipaine ja pullossa punainen limonaadi."