Blogit

Muumio-omenoita ja muistoja

Lotta-Liina Salonen - 10.12.2010 - 11:45

Kuvassa on viime keväinen biologian projektimme. Keittiön liesituulettimen päällä kuivui kotimainen omena rantasalmelaisesta puutarhasta. Kuvan muumio on neljän tai viiden kuukauden ikäinen. Tarkoitus oli kuivattaa se pikkuhiljaa kadoksiin.

Iso osa muistoistani näyttää samalta, kuin tuo kokoon kuivunut omenavanhus. Suurimmasta osasta ei varmaankaan ole jäljellä edes muumioita, ne ovat tyystin hävinneet. Ryppyinen omenakin olisi unohtunut aikoja sitten, ellen olisi ottanut tätä kuvaa. En ole kovin tarkka siitä, mitkä muistoista ovat tallentamisen arvoisia ja mitkä eivät. Satunnaisten arjen palasien säilyttäminen ei ole hyödytöntä huonomuistiselle. Kuvista pois rajatut tilat ja ihmiset palautuvat mieleen katsomalla palasia.

Eikä kuvassa ole pelkkä omena. Siinä on keittiön kello, joka ei pysynyt ajassa. Siinä on liesituuletin, joka ei toiminut. Siinä on asunto, jossa vietin kaksi vuotta Tampereella. Siinä on myös alakerran mielipuoli naapuri, joka väitti meidän pitävän biljardisalia asunnossa. Turhalta näyttävä kuva voi viedä eteenpäin ja täyttää aukkoja haperossa muistissa.

Projektista muistan vielä tämän. Samaan aikaan toisaalla vanheni Atlantin takainen vahapintainen Red gala. Sillä oli ikää vasta kaksi kuukautta. Muumioon verrattuna se oli elämänsä kunnossa – parin viikon kuluttua kuvan ottamisesta söin sen epähuomiossa. Hyvältä maistui.
 

Muut kirjoitukset

Sunnuntaina Suomessa itkettiin. Valta vaihtui, ja kepulaisia suretti varmasti eniten. Monille oli pettymys se, mitä muut - varsinkin tietty 19 prosenttia kansasta - päättivät.

Jotkut jaksavat nahistella heti aamusta. Ghanalaisilla katulapsilla on kuin maailmanluokan parisuhdekriisi meneillään. En ymmärtänyt kähinästä sanaakaan, mutta lasten aikuismaista vihoittelua oli jännittävä seurata. Mistä on kyse?

Halusin fiilistellä viime kesää. Se oli kumma, poikkeava ja epätavallinen. Tropiikin kuumuus ja kosteus valtasi kaupunkini. Sisätiloissa lämpö oli melkein sietämätöntä. Parvekkeen ovi oli auki kolme viikkoa putkeen.

"Noo jos vaikka kuin Teneriffalla? Vai röökit suis Suomen Kaliforniassa?
"Särkät. Härskiintyneet uima-asut ja tietty Pete ,Frits ja ..."
"Läänipukki Luis. Sterkoissa merisää, päässä ylipaine ja pullossa punainen limonaadi."