Viikko 6, Reportaasi: Puhdasta ruokaa

Viikko 6, Reportaasi: Puhdasta ruokaa

Vuonna 2012 julkaistun luomubarometrin mukaan jopa 70 prosenttia suomalaisista liittää luomuun sanan terveellisyys. Vedenpitäviä tieteellisiä todisteita luomun terveysvaikutuksista ei kuitenkaan ole. Yksi monista luomun voimaan luottavista on omaa maatilaa hoitava Ira Hellstén.
 
Kurjen luomutilan ovenkahvaa kääntäessä navetan tuoksu ujuttautuu sieraimiin ja maaseudun hiljaisuus vaihtuu maatilan vilinäksi. Lampaat määkivät, kanat kotkottavat ja lehmät ammuvat. Kello on yhdeksän ja Vesilahdella sijaitsevalla tilalla on aamuruokinnan aika.
 
Ari ja Ira Hellstén antavat lehmille ja lampaille heinää ja kauraa, kanat saavat puuroaan. Sitten on aika lypsää edellisenä iltana tilalle muuttaneet kyytöt. Luomuehtojen mukaisesti kasvatettujen lehmien maito päätyy omaan ruokapöytään. Se tuntuu Hellsténistä hyvältä.
 
- Jos tuotteita myrkytetään, kulkeutuvat myrkyt ennen pitkää ihmisiin. Meille luomu merkitsee laatua ja ennen kaikkea hyvää makua, hän sanoo.
 
Pari vuotta sitten luomutilalle muuttaneiden Hellsténien tarkoituksena on tulla ravinnon suhteen mahdollisimman omavaraisiksi. Tilan maat tuottavatkin hengästyttävän määrän tuotteita aina rehuista auringonkukkiin ja selleristä punajuureen.
 
- Ennen pitkää kauppalistallamme on enää sokeri, suola ja kahvi, Hellstén sanoo.

Emilia Malin

Kirjoittajan blogi

Viikko 14: The Cardigans - You're The Storm

"cause you're the storm that I've been needing

Viikko 12: Julia ja Sofia. 16.3.2014, Kotka. "Siskot"

Aikuistuminen luo maantieteellistä etäisyyttä siskojen välille.

07.04.2014 | 22:04:52
Kaisa Saario kuuluu siihen kahdenkymmenen prosentin ryhmään suomalaisia, jotka jossain ikävaiheessa elävät atooppisen ekseeman kanssa.
20.03.2014 | 19:03:10

"Mulle hyvinvointi on sitä, että pystyn pitämään urheilun ja kaiken täysin siitä poikkeavan tasapainossa.

17.03.2014 | 18:03:52

Henri suhtautuu elämään valoisasti ja opettelee asioita omaan tahtiinsa.

17.02.2014 | 16:02:46

Tamperelainen Janne Passiniemi harjoittaa harvinaista hoitomuotoa, kalevalaista jäsenkorjausta.