Viikko 15, Reportaasi: Uneton iho

Viikko 15, Reportaasi: Uneton iho

Kaisa Saario kuuluu siihen kahdenkymmenen prosentin ryhmään suomalaisia, jotka jossain ikävaiheessa elävät atooppisen ekseeman kanssa. Kaisan ja ihon oikukas suhde on kestänyt 22 vuotta. 

”Istun sängyn laidalla, jalat maassa, kädet sivulla, kämmenet kohti kattoa. Väsymys tuntuu paineena otsassa, se saa otsan rypistymään. Kyynärtaipeita kuumottaa. Turvonneet saarekkeet hohkaavat tummanpuhuvan punaisina, ranteen luona on seuraavat. Turvotus tekee alueen ääriviivoista tarkkarajaisen. Väliin jäävä alue näyttää typerältä, kuin se olisi unohtunut joukosta.

Jos ihoni osaisi, se varmasti huutaisi, kiroaisi jopa, kiljuisi solvauksia ja kertoisi minulle, mikä ääliö olen, miten kehtaan. Katson käsiäni tiukasti. “Mitä te haluatte?” kysyn ääneen. Yleensä meillä on ihan toimiva sopimus – minä syön fiksusti, nukun tarpeeksi, en kiusaa sitä turhalla peseytymisellä ja rasvaan usein ja huolellisesti. Vastapalvelukseksi ihoni on rauhallinen ja käyttäytyy temperamenttisuudestaan huolimatta asiallisesti. Jos se suuttuu, tiedän yleensä aina, mistä se johtuu. Ensinnäkään se ei pidä kylmästä lainkaan. Heti, kun lämpötila laskee nollaan, se suuttuu. ”Mitä helvettiä me tehdään täällä? Lähdetään nyt vittuun täältä, jonnekin lämpimään.” Elämän realiteetit eivät kiinnosta sitä lainkaan, se ajaa vain omaa etuaan. Se vihoittelee minulle, koska olen ainoa, joka voisi auttaa, joka voisi viedä sen jonnekin, jonnekin missä on kosteaa ja kuumaa ja missä vesi on suolaista. Välillä tappelemme lämpimälläkin. Silloin luultavasti söin jotain, jossa on kamalasti lisäaineita, sain sen tukehtumaan aurinkorasvalla ja hiellä, join liikaa kaljaa, valvoin myöhään.

Mutta nyt, nyt en ymmärrä. Katson käsiäni enkä keksi mitä olen tehnyt väärin. ”Minä en ymmärrä.” Menin nukkumaan yhdeltätoista, huomenna – tänään – on aikainen herätys, nyt kello on kolme, en ole nukkunut lainkaan. Kaikki unettomuuden aiheuttaman ahdistuksen vaiheet on käyty läpi, nyt vain istun, juttelen omalle iholleni enkä pidä sitä mitenkään outona, pohdin, onkohan kukaan muu maailmassa enää hereillä. En usko.

Pienenä pidin huonoa ihoa maailman suurimpana vääryytenä. Hävetti käyttää vaatteita, jotka paljastivat yöllä auki raapimani, kirvelevät laikut. Sitten onneksi opin, että on olemassa suuri joukko hieman isompiakin ongelmia ja hieman vakavampiakin sairauksia, joilta olen täydellisesti välttynyt. Äiti kävi sinnikästä selvitystyötä, kokeilin kuuliaisesti kaikkea: söin helokkiöljyä ja sinkkiä, sienijauhetta, piigeeliä, oliiviöljyä, valkosipulia, hanskojen kanssa nukkumista. Ehkä ne auttoivat vähän, ehkä eivät.

Nykyään meillä menee varsin hyvin. Ainoa riidankylväjä on keskitalvi, silloin joudumme joskus valvomaan öisinkin. Mutta olemme oppineet toimimaan yhdessä. Tunnen ihoni. Se on kyynisempi ja itsekkäämpi kuin kantajansa. Ja hieman katkera, sitä se on. Siltä puuttuu keramideja, pitkäketjuisia rasvoja, ja tämä vaikeuttaa sen sarveiskerroksen toimintaa. Toisin sanoen täysin siitä riippumattomista syistä iso osa huomiosta, jota se elämänsä aikana on saanut, on ollut raavintaa, kynsintää, kahnaamista, kauhistelua. Onneksi myös lukuisia halauksia, silityksiä ja suukkoja. Vanhemmiten se on leppynyt, siitä on tullut hieman vähemmän stressaantunut, hieman vähemmän vakava. Hyvä niin, sovimme paremmin yhteen.”

Kaisa Saario, Helsinki 6.4.2014

 

Annukka Pakarinen

Kirjoittajan blogi

Uni jossa elän

Vuosien jälkeen on mahdollisuus palata polun alkuun. Tämä teos on dramatisointi Marjan ja Jaanan tarinasta.

Viikko 8: Eetu ja Spencer. Helsinki-Vantaan lentoasema 16.2.2014. 'Kotona'

Kanadalainen ja suomalainen muusikko kiersivät kolme viikkoa Euroopassa. Takana on 12 maata, 17 showta ja 45 askia tupakkaa. Nyt he ovat kotona. 

20.03.2014 | 19:03:10

"Mulle hyvinvointi on sitä, että pystyn pitämään urheilun ja kaiken täysin siitä poikkeavan tasapainossa.

17.03.2014 | 18:03:52

Henri suhtautuu elämään valoisasti ja opettelee asioita omaan tahtiinsa.

17.02.2014 | 16:02:46

Tamperelainen Janne Passiniemi harjoittaa harvinaista hoitomuotoa, kalevalaista jäsenkorjausta.

05.02.2014 | 13:02:34
Vuonna 2012 julkaistun luomubarometrin mukaan jopa 70 prosenttia suomalaisista liittää luomuun sanan terveellisyys.